Despre Scriptura, Crez , scrierile crestine timpurii si nebuniile zilei de azi

Studierea sistematica a Bibliei impreuna cu scrierile crestine timpurii (si nu numai ), iti ofera adesea nestemate neasteptate, ascunse in te miri ce "cotlon" al textului, care vin cu raspunsuri si "intariri" in sprijinul credintei asaltate de nebuniile mondenitatii . Citind Biblia la rand si consultand si ceva note de studiu , am avut - iarasi - "revelatia" importantei studiului complex, sa-i zicem, adica a studiului aprofundat si corelat : Biblie + scrieri crestine timpurii + altele.

Ajung cu lectura la pasajul biblic evanghelic in care Domnul raspunde capcanei intinse de saduchei pentru a-L pierde ( le venise randul sa-si incerce "norocul" dupa ce fariseii si irodienii fusesera spulberati - " Dati, deci. Cezarului ce-i al Cezarului, si lui Dumnezeu ce este al lui Dumnezeu" - Matei 22:21) . Este vorba despre celebrul pasaj despre inviere in care saducheii ii prezinta situatia ipotetica si putin plauzibila a unei evreice al carui prim sot moare, ea urmand sa se casatoreasca in baza legii leviratului ( Deut. 25:5-6 ) cu urmatorul frate al decedatului care si el moare si tot asa pana la al saptelea dintre frati. ( Matei 22:23-33).

Intrebarii saducehilor , ce se voia incuietoare : 

Așadar, la înviere, a căruia dintre cei șapte va fi femeia? Căci toți au avut-o de soție!” ( NTSBR )

Domnul le raspunde transant ca bat campii si habar n-au de Scripturi si de puterea lui Dumnezeu ( „Vă rătăciți, pentru că nu cunoașteți nici Scripturile, nici puterea lui Dumnezeu! " NTSBR) adaugand apoi :

Căci la înviere nici nu se însoară, nici nu se mărită, ci sunt ca îngerii din cer. ( Matei 22:30 NTSBR )

 Surpriza apare cand , deschizand o alta versiune a Bibliei ,  intr-o nota de studiu citesc urmatoarele : 

Faptul că în împărăţia cerurilor nu va mai exista căsătorie nu înlătură diferenţierea sexuală a persoanei umane, care se păstrează şi după înviere : „Dacă femeia nu învie ca femeie, iar bărbatul, ca bărbat, nu va mai fi deloc învierea morţilor. Fiindcă sexul are mădularele lui, iar mădularele alcătuiesc trupul întreg […]. Domnul nu ne făgăduieşte natura îngerilor, ci purtarea lor şi fericirea lor“ (IER EP 108, 23-24). "

Citatul din Epistola 108 a fericitului Ieronim adus ca argument pentru comentariu a fost " revelatia " zilei ( pana acum ) : invierea persoanei umane trebuie sa se petreaca in identitatea exacta avuta cand a venit pe lume - „Dacă femeia nu învie ca femeie, iar bărbatul, ca bărbat -  ori altfel invierea mortilor isi pierde relevanta - "nu va mai fi deloc învierea morţilor". . Citatul este exceptional din perspectiva tavalugului care subrezeste Biserica  - mai ales in Occident - plecand de la nebuniile transgenderismului atat de agresiv in agenda publica  .

Si gandul mi-a zburat fulger la articolul din Crezul crestin care afirma - si crestinii marturisesc acest Crez public si cu voce tare ori de cate ori au ocazia - " Cred in invierea mortilor si viata veacului ce va sa vie. ". Cand alaturi acest articol din Crez de citatul din Epistola lui Ieronim devine evidenta forta defensiva a Crezului crestin in contextul descrestinarii si paganizarii accelerate si fortate a societatii moderne . 

Numai sa ne imaginam cat de diferita ne-ar fi fost viata daca ne-am fi nascut in sexul opus celui cu care Dumnezeu ne-a predestinat sa venim in lume. Faceti acest exercitiu de imaginatie si veti vedea cat de crucial pentru identitatea individuala este sexul cu care trecem prin viata. Daca as fi fost femeie... totul ar fi fost radical diferit : perceptia de sine, educatia , aventurile romantice, indatoririle si privilegiile, rolurile si deceptiile etc . De aceea si subliniaza fericitul Ieronim ca biologia este intrinsec legata de identitatea individului si invierea are sens doar in contextul conservarii acestei identitati sexuate. 

Si uite-asa un raspuns al Domnului la o capcana a saducheilor,  impreuna cu o frantura din marturisirea credintei  Bisericii sintetizata in Crez si o subtila si profunda observatie a unui scriitor crestin antic - toate impreuna se "cimenteaza" intr-un scut al normalitatii in fata bezmeticelor orbecaieli ale omului modern , care pretinzand ca este intelept, a innebunit ( Romani 1:21 ) si vrea sa-i innebuneasca si pe ceilalti.


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Noul Testament SBR 2023 - imbucurator de onest

Dupa 20 de ani - De ce-am plecat , de ce-as mai fi rămas ?