Declaratia Cultelor de la Snagov 16 Mai 2000 - Cultele, UE si lipsa transparentei

Foarte putini credinciosi crestini romani stiu ,probabil , ca in procesul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana a existat o declaratie semnata de capii tuturor cultelor oficial recunoscute in Romania prin care acestea, cultele, prin reprezentantii lor , se angajau sa "sprijine activ" acest proces de integrare in UE.

De ce am spus ca foarte putini credincosi au stiut si stiu acest fapt? Pentru ca sefii cultelor au fost extrem de "discreti" in a face public ce au semnat. Chiar si astazi informatia exista in internet doar in cateva locuri iar declaratia cu pricina doar intr-un singur loc ! ( gasita de mine dupa circa 2 ore de cautare in online !) .

Aceasta secretomanie cu privire la textul declaratiei , lipsa lui de accesibilitate , neinformarea credinciosilor cu privire la ce au semnat mai marii lor - toate au darul de a ridica multe semne de intrebare perfect legitime.

De ce a fost nevoie de o astfel de declaratie la unison, din partea tuturor cultelor, semnata si trimisa "mai sus" ? De ce nu a fost suficienta votarea in Parlament (ca organ legislativ reprezentativ al statului roman) si  de ce a fost nevoie ca si cultele , repet, in unanimitate , sa dea cu subsemnatul ca sunt pentru integrare? Nu era suficientă doar semnătura patriarhului care împlica majoritatea covârșitoare a populației ?  De ce incolonarea cultelor, cu mic cu mare, de la vladica la opinca, de la patriarhul bisericii majoritare pana la muftiu si rabin?

Nu se putea fara culte? De ce nu? A cerut UE dovada ca si religioși se vor integrati in UE? Sau au supralicitat petenții - cu mic cu mare … ?

La data semnarii declaratiei, eu ca pastor nu am avut habar nici de initiativa, nici de semnare, nici de consecinte. Am aflat tarziu după semnare .Nici colegii nu știu sa fi știut - era ceva ce s-ar fi discutat macar "pe la colturi".

Deci seful cultului in care eram angajat a semnat o declaratie si in numele meu si al membrilor din bisericile pe care le pastoream fara ca noi sa stim macar ce se semneaza in numele nostru, daramite sa mai fim si consultati daca suntem de acord.

Sefii nu doar ca nu au informat, dar s-au aratat si neplacut surpinsi cand au aflat ca se stie "neautorizat". Oare macar comitetul Uniunii o fi stiut? Or fi votat? L-or fi mandatat pe presedintele de Uniune sa semneze asa ceva in numele credinciosilor?

Sau s-a semnat peste capul plebei - e prea proasta ca sa i se spuna ?

Dar de ce as fi fost revoltat atunci cum si astazi sunt? Nu sunt anti-UE, de-al lui Sosoaca, Simion et co. 

Dar:

1. De ce lipsa totala de transparenta ? Ce ni s-a ascuns?

2. Consecintele aderarii la UE au fost acceptarea valorilor UE - implicit acele "valori" care intra in conflict frontal cu valorile iudeo-crestine ( exemplu drepturile LGBT+, promovarea mandriei/pride de a fi ce sunt etc ). Cum de nici un sef de cult nu s-a abtinut sau macar sa existe un amendament la declaratie prin care sa se reafirme reticentele fata de ...

Puteti citi textul Declaratiei de la Snagov 16 Mai 2000 la paginele 120-125 in "STRATEGIA NATIONALÃ DE DEZVOLTARE ECONOMICÃ A ROMÂNIEI PE TERMEN MEDIU Documente"  - Sursa : http://www.ince.ro/Biblioteci/strategiafinal.pdf


De ce-am plecat? De ce-as mai fi ramas?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Noul Testament SBR 2023 - imbucurator de onest

Despre Scriptura, Crez , scrierile crestine timpurii si nebuniile zilei de azi

Dupa 20 de ani - De ce-am plecat , de ce-as mai fi rămas ?